INARI – ANÁR – AANAAR – AANAR

Inari on Suomen suurin kunta, jossa puhutaan neljää kieltä: suomea, pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Inarin rajanaapureina ovat Norja ja Venäjä ja Inari onkin todellinen kulttuurien kohtaamispaikka. Kunta on erittäin kansainvälinen, sillä matkailu on merkittävä työllistäjä perinteisten elinkeinojen, kuten poronhoidon, rinnalla. Saamelaisalueen koulutuskeskus sijaitsee Inarin kirkonkylällä, noin 40 kilometriä Ivalosta pohjoiseen. Inariin pääsee etelästä junalla ja linja-autolla tai Ivaloon lentämällä.

Inarin kirkonkylä on saamelaiskulttuurin keskus, sillä siellä kokoontuu mm. Saamelaiskäräjät. Lisäksi saamelaiskulttuurikeskus Sajos, saamelaismuseo Siida ja Saamelaisalueen koulutuskeskus järjestävät aktiivisesti erilaisia tapahtumia. Kylän raitilta löytyvä PaPaNa tarjoaa miljöön rennoille illanvietoille – lisäksi PaPaNassa kuullaan usein nimekkäitäkin artisteja livenä. Kirkonkylältä löytyy kaikki tarvittava.

Inarin kirkonkylä sijaitsee Suomen suurimpiin järviin kuuluvan Inarijärven rannalla. Retkeilymahdollisuudet ovat erinomaiset ja opastusta kaipaaville löytyy paljon merkittyjä reittejä. Lähellä sijaitsee myös esimerkiksi Lemmenjoen kansallispuisto. Laskettelusta pitävät puolestaan voivat suunnata talvisesongin aikaan Saariselälle. Vuodenajat ihastuttavat erilaisuudellaan: syksyn ruskan väriloisto vaihtuu kaamoksen sinisiin sävyihin, kunnes koittaa tammikuu, aurinko palaa vähitellen horisonttiin ja pian saammekin nauttia valoisista talvipäivistä matkatessamme kohti kesää ja yöttömiä öitä.