INARI – ANÁR – AANAAR – AANAR

Inari on pinta-alaltaan Suomen suurin kunta ja Inarin taajama on Suomen saamenkielisen yhteisön keskus. Inarissa puhutaan äidinkielenä suomea, pohjoissaamea, inarinsaamea ja koltansaamea. Inarinsaame on ainoa kieli jota puhutaan vain yhden kunnan alueella. Inari on erittäin kansainvälinen, sillä matkailu on merkittävä työllistäjä perinteisten elinkeinojen, kuten poronhoidon, kalastuksen tai käsityöläisyyden rinnalla.

Inarin kirkonkylä sijaitsee Suomen suurimpiin järviin kuuluvan Inarijärven rannalla. Retkeilymahdollisuudet ovat erinomaiset ja opastusta kaipaaville löytyy paljon merkittyjä reittejä. Lähellä sijaitsee myös esimerkiksi Lemmenjoen, Hammastunturin, Muotkatunturin ja Urho kekkosen kansallispuistot. Laskettelusta pitävät puolestaan voivat suunnata talvisesongin aikaan Saariselälle.

Vuodenajat ihastuttavat erilaisuudellaan: syksyn ruskan väriloisto vaihtuu kaamoksen sinisiin sävyihin, kunnes koittaa tammikuu, aurinko palaa vähitellen horisonttiin ja pian saammekin nauttia valoisista talvipäivistä matkatessamme kohti kesää ja yöttömiä öitä.

Inarin kirkonkylä on myös saamelaiskulttuurin keskus, sillä siellä kokoontuu mm. Saamelaiskäräjät. Lisäksi saamelaiskulttuurikeskus Sajos, saamelaismuseo Siida ja Saamelaisalueen koulutuskeskus järjestävät aktiivisesti erilaisia tapahtumia. Kylän raitilta löytyvä PaPaNa tarjoaa miljöön rennoille illanvietoille – lisäksi PaPaNassa kuullaan usein nimekkäitäkin artisteja.

Inarin tapahtumiin pääset tutustumaan tästä. <- LINKKI TÄHÄN