OPISKELIJAELÄMÄÄ

Opintojen myötä pääset kokeilemaan erilaisia audiovisuaalisia ilmaisumuotoja ja löydät oman juttusi. Ensimmäisen vuoden aikana tutuksi tulee niin kamera-, ääni- kuin valotyöskentely, suunnittelemme ja kuvaamme lyhytelokuvia, toteutamme omia animaatioita ja tutustumme radiotyöskentelyyn. Tuotamme alusta loppuun myös omat SOGSAKK Sanomat. Medialinjan opetus tapahtuu saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, jossa meillä on käytössämme erilaisten projektien edellyttämä modernit tilat ja välineet.

Myös pohjoisuus ja paikallisuus ovat vahvasti läsnä mediaopinnoissa. Vuoteesi kuuluu saamen kulttuurin ja kielten opintoja, minkä lisäksi opiskelijat ovat mukana erilaisten tapahtumien toteuttamisessa. Heti ensimmäisellä viikolla opiskelijat ovat vastuussa Ijahis Idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaalien livestriimauksesta. Osallistumme myös Skábmagovat-elokuvafestareiden tekniseen toteutukseen tammikuussa. Lue lisää erilaisista yhteistyöprojekteista täältä.

Suurin osa opiskelijoista asuu oppilaitoksen asuntolassa Jeerassa, Inarijärven rannalla. Jeerasta on matkaa Sajokseen parin kilometrin verran, Saamelaisalueen koulutuskeskukselle noin kolme. Koulumatkat sujuvat jalan, pyöräillen tai talvikaudella vaikka järven jään yli hiihtäen – raittiissa ulkoilmassa ja upeita maisemia ihaillen. Opiskelijoiden hyvinvoinnista pidetään huolta myös tarjoamalla maukasta ja ravitsevaa ruokaa kolmesti päivässä: aamiaisella, lounaalla ja päivällisellä pöydästä löytyy usein paikallisia antimia, kuten poroa ja kalaa, mutta kasvissyöjiäkään ei ole unohdettu.

Inarissa aika ei käy pitkäksi. Syksyllä voi kalastaa, sienestää, marjastaa ja kuljeskella metsässä. Kevättalvella voi hiihtää taikka pilkkiä. SAKK tarjoaa paljon erilaisia ilta- ja viikonloppukursseja, joilla voi valmistaa esimerkiksi oman puukon tai lämpimät poronkarvakengät pakkasia varten. Myös Inarin Kansalaisopisto järjestää monenlaista toimintaa, kuten liikunta-, musiikki- ja kuvataidekursseja.