Opiskelijaelämää Inarissa

Saamelaisalueen koulutuskeskuksen medialinjan voi suorittaa yhden tai kahden vuoden mittaisena. Medialinjan opintojen lisäksi voit suorittaa media-alan ammattitutkinnon tai tutkinnon osan näyttötutkintona.

 

Esiintymislavan testaus

 

Opintojen myötä pääset kokeilemaan monipuolisesti erilaisia audiovisuaalisia ilmaisumuotoja. Ensimmäisen vuoden aikana tutuksi tulee mm. niin kamera-, ääni- kuin valotyöskentely, suunnittelemme ja kuvaamme lyhytelokuvia, toteutamme omia animaatioita ja tutustumme radiotyöskentelyyn. Medialinjan opetus tapahtuu saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa, jossa on käytössä erilaisten projektien edellyttämä modernit tilat ja välineet.

 

12493701_10153909326264243_3442363979674006112_o

 

Pohjoisuus ja paikallisuus ovat vahvasti läsnä mediaopinnoissa. Vuoteen kuuluu saamen kulttuurin ja kielten opintoja, minkä lisäksi opiskelijat ovat mukana erilaisten tapahtumien toteuttamisessa. Opiskelijat ovat mukana Ijahis Idja -alkuperäiskansojen musiikkifestivaalien sekä Skábmagovat-elokuvafestareiden toteuttamisessa.

 

 

Suurin osa opiskelijoista asuu oppilaitoksen asuntolassa Jeerassa, Inarijärven rannalla. Jeerasta on matkaa Sajokseen parin kilometrin verran, Saamelaisalueen koulutuskeskukselle noin kolme. Koulumatkat sujuvat jalan, pyöräillen tai talvikaudella vaikka järven jään yli hiihtäen. Opiskelijoiden hyvinvoinnista pidetään huolta myös tarjoamalla maukasta ja ravitsevaa ruokaa kolmesti päivässä: aamiaisella, lounaalla ja päivällisellä pöydästä löytyy usein paikallisia antimia, kuten poroa ja kalaa, mutta kasvissyöjiäkään ei ole unohdettu.

 

 

Inarissa aika ei käy pitkäksi. Syksyllä voi kalastaa, sienestää, marjastaa ja kuljeskella metsässä. Kevättalvella voi hiihtää taikka pilkkiä. SAKK tarjoaa paljon erilaisia ilta- ja viikonloppukursseja, joilla voi valmistaa esimerkiksi oman puukon tai lämpimät poronkarvakengät pakkasia varten. Myös Inarin Kansalaisopisto järjestää monenlaista toimintaa, kuten liikunta-, musiikki- ja kuvataidekursseja.