OPISKELIJAT KERTOVAT…

 

…Elokuvalinjalla opiskelu oli ratkaiseva askel urallani. Sain valmiudet toimia elokuva- ja media-alalla ammattilaisena. Samaan aikaan sain olla Saamenmaalla omien ihmisten, kulttuurin ja kielen kanssa tekemisissä. Pohjoinen ulottuvuus teki minusta kansainvälisen toimijan, ja nykyään toimin sekä Etelässä, että Pohjoisessa. Koen, että saamelaiskulttuurin läsnäolo elokuvaopintojen aikana auttoi oman ääneni löytämiseen nimenomaan alkuperäiskansatekijänä. Saamelainen näkökulma on ollut myös eduksi Suomen elokuva- ja mediakentällä toimiessa.

– Suvi West

 

…Sakk:in medialinja avasi minulle oven elokuvien maailmaan. Sen lisäksi, että sain innostuksen tehdä omia projekteja, sain myös kanssaopiskelijoista huiput työkaverit. Olen työskennellyt sen jälkeen median ja festivaalien parissa ja nyt viimeisimpinä läänintaitelijana edistäen elokuva-alaa. Koulutuksella on ollut oman intohimon lisäksi suuri vaikutus uralleni.

– Anne-Kirste Aikio

…Opiskelin medialinjalla 12.8.2009-3.6.2011 välisen ajan ja suoritin audiovisuaalisen viestinnän ammattitutkinnon 2013 hyvillä papereilla. Opiskelulla oli suuri merkitys koska olin jo vuodesta 1999 työskennellyt radioalalla ja nyt sain työhöni myös ammatilliset paperit. Media-ala kehittyi jo vuodesta -99 huimaa vauhtia ja vaadittiin osaamista jo muilta median aloilta. Vauhdilla netin julkaisupaineet teki tulojaan ja myös tv-tuotanto. Radiolla tarvittiin jo moni osaajia. Piti nopeasti toimia jottei jää jalkoihin. Pelkkä radio ei riittänyt. Minulle aukeni mahdollisuus media-alan koulutukseen Saamelaisalueen koulutuskeskuksessa. Olen tarvinnut työssäni niin ohjaajan, leikkaajan kuin toimittajan taitoja sekä tv- että radioalalta. Myös animaatio- ja käsikirjoitustaidot ovat olleet eduksi. Kaikki nämä oli sisälletty koulutukseen.

– Irene Länsman

 

…Medialinjalla syttyi kiinnostus kuvaamiseen ja mediatekemiseen ja tutuksi tulivat eri kamerat sekä editointiohjelmat. Se on auttanut pitämään uteliaisuutta yllä, oppimaan uutta kameratekniikkaa ja kaikkea semmosta muutakin. Medialinja on poikinut monenlaista keikkahommaa Lapin alueella. Heti valmistumisen jälkeen pääsin kakkoskameraksi tv-ohjelmaan. Sittemmin olen ollut tekemässä mm. Unna Junnaa, somevideoita ja uutislähetyksiä Yle Sápmillä. Medialinjan myötä ja siitä aikaa kuluneena olen myös oppinut olemaan rohkea ja ottamaan vastaan tarjottuja töitä vaikken aina olekaan ollut varma itsestäni suhteessa niihin. Miehän en ennen medialinjaa tiennyt mitään mediahommista tai ollut edes harrastanut mitään aiheeseen liittyvää niin kyllä sieltä sai valmiuden tehdä näitä hommia.

– Jonne Järvinen

…Vaikka (tai koska?) olen paljasjalkainen helsinkiläinen, halusin tulla nimenomaan SAKK:iin oppimaan mediasisältöjen tuottamista. Media-ala liittyy lähes kaikkeen ja olenkin oppinut täällä paljon sellaista, mistä uskon olevan hyötyä tulevaisuudessa. Täällä opin myös saamelaisesta kulttuurista, mikä on minulle tärkeää. Paikallisten toimijoiden kanssa toteutetut projektit ovat ehdottomasti opintojen parasta antia! Opinnoissa mennään käytäntö ja tekeminen edellä, mikä on ollut minulle uutta. Välillä vastuu pelottaa kokematonta tekijää, mutta opettajien ja ryhmätovereiden tuella kaikesta selviää. Olen viihtynyt Inarissa mainiosti – vaikka pyöräily -30 pakkasilla välillä huumoria ja hermoja testaakin…

– Eveliina (medialinja 2017-18)